Syawal sebulan, Raya..?

Lamanya tak update blog nih😛 Kalau rumah ditinggalkan selama ni, tak dijenguk.. mau lalang setinggi orang dah!

4777485052

ohh tidak!! tak le buruk macam ni kn..😦

Apapun, orang Malaysia masih dalam mood raya😛 ye tak?

Budaya orang di sini, rayanya selama sebulan Syawal. Maka dalam sebulan inilah banyak dianjurkan ‘open house’ di sana sini. Ada satu hari, acik merungut sebab tak larat dah ikut beraya..

“Hari ni kita raya lagi ke anyah? semalam kan dah raya…”

DSC01133

Ini la rupa acik tgh melantak feveret menu..laksa. Kalau ada menu ni, makan sampai malam pun boleh🙂

Bagi saya, selagi ruang dan peluang yang ada dalam Syawal ini dimanfaatkan sebaik-baiknya dalam lunas norma yang dibenarkan syarak, tak jadi masalah. Budaya berziarah, merapatkan silaturrahim, bermaaf-maafan dan bersedekah memang dituntut dalam agama, asalkan tidak bercampur dengan unsur-unsur syubhah dan haram. Malah sebaik-baiknya diteruskan dalam bulan-bulan yang lain.

Ok, kita renung firman Allah dan hadis yang berkaitan dengan hari raya..

Dan supaya kamu cukupkan bilangan puasa sebulan Ramadhan dan supaya kamu membesarkan Allah dengan Takbir dan Tahmid kerana mendapat petunjukNya dan supaya kamu bersyukur. – Quran

Daripada Umamah r.a. bahawasanya Nabi Muhammad S.A.W. telah bersabda: Barangsiapa mengerjakan amal ibadah pada malam Hari Raya Aidilfitri dengan mengharapkan keredaan Allah semata-mata hatinya tidak akan mati pada hari kiamat sebagai matinya hati orang-orang yang kafir ingkar pada hari kiamat.

Hadis yang diriwayatkan oleh Imam Tabrani r.a.  yang bermaksud: Barangsiapa menghayati malam Hari Raya Aidil Fitri dan malam Hari Raya Aidil Adha dengan amal ibadah sedang dia mengharapkan keredaan Allah semata-mata hatinya tidak akan mati seperti hati orang-orang kafir.

Diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a. daripada Rasulullah S.A.W. yang bermaksud: Hiasilah Hari Raya kamu dengan Takbir dan Tahmid.

Sabda Rasulullah yang diriwayatkan oleh Anas r.a. yang bermaksud: Hiasilah kedua-dua Hari Raya kamu iaitu Hari Raya Puasa dan juga Hari Raya Korban dengan Takbir, Tahmid dan Taqdis.

Daripada maksud firman Allah dan sabda Rasulullah S.A.W. tersebut dapat kita faham betapa besar kemuliaan yang tersedia, terutama pada malam hari raya buat para hamba yang benar-benar menghayati nilai kemenangan yang dikurniakan Allah. Semoga kita termasuk dalam golongan orang-orang yang bersyukur dan diizinkan lagi bertemu Ramadhan akan datang.. Amin.

IMG_1314someone is missing.. K.Long tak de di pagi raya, bersama famili mertua

IMG_1370sebahagian daripada ahli keluarga di Bagan Serai

Image0644

Image0645

IMG_1318

IMG_1319

Feel free to view more raya photos on my Flickr🙂

1 Comment (+add yours?)

  1. hazirah
    Oct 07, 2009 @ 08:58:31

    salam kak…

    selamat hari raya.

    mintak maaf banyak2 yer selama kita kenal.
    mintak maaf jugak linkkan akak tanpa ckp dulu.hehe..

    terima kasih gak untuk segalanya..syukran na..

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: