What make a teacher ‘GREAT’?

05_teaching_1024Great teachers set high expectations for all students.

They expect that all students can and will achieve in their classroom, and they don’t give up on underachievers.

Great teachers have clear, written-out objectives.

Effective teachers have lesson plans that give students a clear idea of what they will be learning, what the assignments are and what the grading policy is. Assignments have learning goals and give students ample opportunity to practice new skills. The teacher is consistent in grading and returns work in a timely manner.

Great teachers are prepared and organized.

They are in their classrooms early and ready to teach.They present lessons in a clear and structured way. Their classrooms are organized in such a way as to minimize distractions.

Great teachers engage students and get them to look at issues in a variety of ways.

Effective teachers use facts as a starting point, not an end point; they ask “why” questions, look at all sides and encourage students to predict what will happen next. They ask questions frequently to make sure students are following along. They try to engage the whole class, and they don’t allow a few students to dominate the class. They keep students motivated with varied, lively approaches.

Great teachers form strong relationships with their students and show that they care about them as people.

Great teachers are warm, accessible, enthusiastic and caring. Teachers with these qualities are known to stay after school and make themselves available to students and parents who need them. They are involved in school-wide committees and activities, and they demonstrate a commitment to the school.

Great teachers are masters of their subject matter.

They exhibit expertise in the subjects they are teaching and spend time continuing to gain new knowledge in their field. They present material in an enthusiastic manner and instill a hunger in their students to learn more on their own.

Great teachers communicate frequently with parents.

They reach parents through conferences and frequent written reports home. They don’t hesitate to pick up the telephone to call a parent if they are concerned about a student.

Advertisements

nak lepas rasa!

Mungkin lain sikit bunyi entri kali ini. Saya cuma mahu ‘lepas rasa’ di sini. Macam-macam yang saya rasa..

mad

Pada perkara yang membuatkan saya rasa GERAM dan PANAS HATI!

screaming-baby

Rasa nak JERIT!

cry

Rasa KECEWA dan SEDIH kerana saya tak mampu menjadikannya seperti apa yang saya mahukan…

worry

Perlukah saya BIMBANG kan apa yang akan terjadi esok?

confused_baby

O Allah.. ubatilah KEGUSARAN dalam hati hamba..

sorry

Mohon maaf di atas  KHILAF dan KEKURANGAN saya

miss u

Ada ketika RINDU datang bertamu. Rasa sakit mengharap memori hadir semula

cool

Saya perlu KETENANGAN dan KEWARASAN untuk menghadapi semua rasa ini

baby on the grass

Mengingati masa-masa BAHAGIA dan memahami erti SYUKUR

excited

“Ingat, dulu Allah pernah menolongmu, dan yakinlah Dia pasti akan bersamamu. Jagalah Allah, Dia akan menjagamu..”

Teruskan permusafiran ini!

kerna itu

Jauh untuk Dekat

“Suami Mak Long dah 6 tahun mati.. sempat la 13 tahun jaga dia, lumpuh. Tahun ni Dia ambil mak Mak Long, sebulan lepas tu menantu lelaki Mak Long. 16 hari lepas tu pulak anak lelaki Mak Long..”

Mak Long menuturkannya satu persatu. Saya lihat Mak Long senyum, namun ada getar pada suara tuanya.

“Tak dapat cerita macam mana Mak Long rasa, bukan tak redha.. Mak Long bukan tak terima. Yang dah pi tu, tak apa la.. selesai dah depa. Cuma Mak Long susah hati tengok anak cucu bila bapak depa tak ada dah..”

Saya membetulkan duduk, mahu tatap betul-betul mata Mak Long. Hati saya terusik. Seakan Mak Long benar-benar mahu teman bercerita ketika itu. Biarlah saya yang menemaninya, saya juga tahu bagaimana ‘rasa’ itu.

Pertemuan

Pagi itu saya temankan Kak Long ke klinik, rutin pemeriksaan kandungannya. Sememangnya saya telah menduga akan menunggu lama, maka kertas jawapan pelajar yang masih berbaki jadi ‘bekalan’ saya sementara menunggu Kak Long selesai urusan.

Sedang asyik memeriksa kertas, seorang gadis sebangsa mengambil tempat di sebelah kiri saya. Saya mendongak dan menyapanya dengan senyuman. Namun saya jumpa riak gelisah di wajahnya dan sipi-sipi  terdengar omelannya, perlahan tapi cukup untuk menggetarkan gegendang telinga, mencetus impuls elektrik di koklea dan saya faham dia sudah lama menunggu, mungkin lebih lama dari saya. Keinginan untuk memulakan perbualan saya pendamkan dulu.

Seketika, gadis manis itu bangun dan berlalu. Tempat duduknya diganti seorang makcik, kelihatan seusia Mak Long di kampung. Saya ketika itu sudah pening lalat mengadap kertas jawapan, meletakkan pen dan menyambut salam makcik.

Dari perbualan dengan makcik yang selesa membahasakan dirinya Mak Long, awalnya berkisar tentang demam chikugunya yang kebelakangan ini menjadi ancaman kepada negara. Mak Long baru sehari dua benar-benar  kebah daripadanya. Sedikit sebanyak saya faham kondisi Mak Long, seperti Tok di kampung yang turut menjadi mangsa sebulan lalu. Kata Mak Long sakitnya rasa sampai ke tulang kering!

Sakit sebagai peringatan

13 tahun Mak Long menjaga Pak Long, ibarat menatang minyak yang penuh. Segala keperluan Mak Long penuhi demi memastikan keselesaan insan tersayang biarpun dalam keterbatasan kudratnya. Selama tempoh itu juga pelbagai kerja Mak Long buat, demi memastikan persekolahan anak-anak tidak terjejas. Alhamdulillah, Mak Long bersyukur kerana dapat mendidik amanah yang ditinggalkan Pak Long dengan sebaiknya.

Saya kagum dengan kekuatan yang Allah kurniakan pada Mak Long, tulus cintanya membutakan matanya dari memandang dunia. Mak Long makin redha bila diuji dengan kehilangan ibu, anak dan menantunya dalam tempoh yang singkat. Tarbiyah yang datang secara langsung Mak Long sambut dengan lapang dada.

Anak lelaki Mak Long pergi sehari selepas hari terakhir menziarahi Mak Long di kampung. Kata Mak Long, petang itu arwah nampak sihat tiada tanda untuk dia pergi selama-lamanya. Esoknya Mak Long menerima berita kematian anaknya, penyakit jantung merengut hayatnya tanpa isyarat awal!

Menggamit rindu pada Ummi

Pengalaman saya menghadapi pemergian Ummi tercinta sangat perit. Hati pedih bagai disiat-siat, hanya air mata yang dapat menterjemah bahasanya. Kesempatan 2 minggu yang dikurniakan Allah kepada saya untuk menabur khidmat terakhir kepada Ummi amat-amat saya syukuri.

” Anyah dah nak balik Sabtu ni ye..” Ummi sekali lagi bertanya, entah untuk kali ke berapa.

” Ummi.. Pah dengan Mak Nyah kan ada nanti..” Saya cuba memujuk Ummi.

” Tapi tak sama.. Pah tak larat nak angkat Ummi..”

Ya Allah.. runtun hati ini mendengarnya. Ummi memang tak nak susahkan orang. Tapi kudratnya ketika itu tak semampu dulu. Urusan peribadi Ummi perlu dibantu.

Sebetulnya saya menyesal kerana memberitahu Ummi bahawa cuti semester hampir habis. Opah dan Mak Nyah sampai dari kampung sebentar tadi bakal menggantikan tempat saya menguruskan Ummi.

Pada waktu yang lain, soalan yang sama meluncur laju dari bibir Ummi.

” Tak pe, anyah jaga Ummi” Saya menjawab walaupun tak pasti sampai bila. Yang pasti saya mahu terus menjaganya.

Pena telah diangkat. Kalam Allah pada takdir Ummi telah jelas tertulis. Ummi pergi dalam redha Abi dan Opah. Diiringi doa kudus anak-anaknya..

Oh Tuhan.. hamba rindu untuk mendakap tubuh Ummi dan mencium pipi mulusnya..

Tahun ini, masuk tahun keenam Ummi pulang menemui Penciptanya. Dan sepanjang tempoh itu kami tak pernah dapat melupakannya. Mengingat kembali bait kata-kata Abi kepada kami adik-beradik..

” Ummi pergi dengan seribu rahmat dari Tuhan. Allah jauhkan kita untuk kita bertemu dekat di akhirat nanti. Insya Allah..”

Memori semalam

IMG_0688geng Kembara sebelum bertolak

IMG_0691kita follow Unser Abi..

DSC04270Umi mulakan dengan mempelam. kecur air liur nih 😉

DSC04250weh.. posing je lebih. tolong Abi nyalakan arang dulu la

DSC04259adik Ona sedang menjalani rehearsal. haha

IMG_0732ok. dah boleh masuk dalam air, hmm.. excited!!

DSC04289acik mandi dengan gaya tersendiri

IMG_0719mak buyong pun nak join.. baik-baik turun..

edit2bersama adik-adik, dari kiri: k.huda, acik, adik Ona dan k.eka

DSC04285Iddin dan Umair tengah apply skill

IMG_0708Abi dan Umi tak tinggal perkembangan semasa

DSC04265Iddin, huda  dan Iffah. mana dapat tangkap ikan cam tu..

DSC04273Ejah dan kak long mengimbau kenangan tangkap ‘chek cibor’ dulu-dulu.haha best 🙂


Rehlah Keluarga di Hutan Lipur Ulu Paip

Salam. Just a short note..
Alhamdulillah, sehingga pagi ni semua dah ada di rumah kecuali Kamil yang sedang bertugas (tak bagi tau dia pu plan hari ni.huhu..). Sekarang tengah bersiap-siap untuk ke Hutan Lipur Ulu Paip. Tempat ni antara tempat favourite dan yang paling praktikal (darjah capaian yang rendah) untuk rehlah keluarga kami.

kul3top view of Ulu Paip yang sempat di’google’kan!

2056779403_83a6fe77canice view huh? Jom Cuti-Cuti Malaysia